A gipszkartont általában belső falak és álmennyezet kialakításánál használják, pedig alkalmas épített falak belső vakolásra is.

A belső vakolat több funkcióval bír: kitölti a téglafal réseit, ugyanakkor esztétikus, homogén felületet képez. A hagyományos vakolás munkaerő igénye jelentős, még akkor is, ha a vakolatot nem kézzel, hanem géppel hordják fel, és a sík felületek kialakításához nélkülözhetetlen a rutin és a gyakorlat. Ezzel szemben a gipszkartonos vakolás gyors, egyszerű, akár egy ember is meg tudja csinálni és a nagy gipszkarton táblák megkönnyítik a szép, egyenes falfelületek létrehozását.

A gipszkartont a legegyszerűbb ragasztógipsszel a megépített - tégla vagy beton - falra ragasztani. Az így készült vakolat vastagsága 2-2,5 centi, ezért az egyes helyiségek kialakításánál feltétlenül számolni kell azzal, hogy a hagyományos vakolathoz képest a szárazvakolás vastagabb. Pl. egy 170-es kádnak beépítésére és éppen 170 centire van szükség. Ha a téglafalat 170 centire tesszük, majd szárazvakolat kerül rá, csak kisebb kádat tudunk beépíteni.
Fürdőszobában, vizes helyiségekben is lehet gipszkartonos vakolatot alkalmazni, ám ilyenkor impregnált gipszkartont kell használni.
A gipszkartonokat kötésben kell a falra ragasztani úgy, hogy legalább fél centi ragasztógipsz legyen alatta egyenletesen. Felragasztásnál kell az épített fal kisebb-nagyobb hibáit kijavítani.

A felragasztott gipszkarton táblákat össze kell bandázsolni, hogy a későbbi mozgások miatti mikro repedések ne okozzanak gondot a festett falon, majd glettelni kell a falat. A Sorigipsz beltéri hézagoló glett ideális a gipszkarton táblák közötti 3-15 mm-es hézag kitöltésére.
A plafonra nem lehet ragasztani a gipszkartont. Először fém profilokból vázat kell építeni és erre lehet felcsavarozni a gipszkarton táblákat. Az elkészült álmennyezet 5-30 centi magas lehet és alkalmas arra, hogy különböző műszaki szerelvényeket vezessünk benne. A csavarfejeket és táblák találkozását ugyancsak glettelni kell.

A gipszkartonnal vakolt falak bírnak az épített falak teherbírásával, ám melegebb, simább falfelületet jelentenek. A kész, gipszkartonnal vakolt falakat először Vliesin fixatív diszperziós alapozó-val kell lekezelni, majd diszperziós belső festékkel a kívánt színre festhetők.

keyboard_arrow_up