A szigetelés nem csak a falak szigeteléséből áll! Bár vitathatatlanul ez a legnépszerűbb része a szigetelésnek, de semmi esetre sem a leghasznosabb. A lábazati hőszigetelés ugyanolyan fontos, mint a falak szigetelése. Csak kevesen tudják, hogy a lábazati részen a legesélyesebb hőhíd kialakulása.

A lábazat szigetelésének megspórolásával rengeteg energiát veszthet el a házunk, nem beszélve arról. hogy sokkal nagyobb lesz az esély a penészesedésre is.

Szakemberek a lábazati szigetelésekhez az XPS tehát extrudált polisztirollapokat tartják a legalkalmasabbnak. Mivel ez egy zárt szerkezetű szigetelőanyag, nem veszi fel a vizet még tartós nedvesség esetén sem, megtartja szigetelő képességét, ráadásul jól vakolható.

Fontos: 

Csak a lábazati szigeteléssel nem oldódnak meg a talajnedvesség okozta problémák még akkor sem, ha extrudált polisztirollapot használunk szigetelőanyagként. Talajvizesedés esetén legelőször szakszerű vízszigetelésre van szükség, és csak utána következhet a hőszigetelés.

Milyen vastagságú legyen a lábazat szigetelése?

Magyarországon legáltalánosabban 2 centiméter vastagságú lábazati szigetelést ajánlanak. A gyártók is ehhez alakítják kínálatukat. Érdemes vastagabb, 4-6 centiméteres szigetelőlapokat választani a lábazatra. Régi, felújítás alatt lévő házaknál akár 8-10 centiméter vastagságú is lehet a lábazat szigetelése. A lábazatot érdemes a járda szintjétől minimum 30 centiméteres magasságig szigetelni. 

Tipp: 

  • A homlokzat és a lábazat szigetelésének egyformának kell lennie, hogy ne alakuljon ki hőhíd a lakásban!
  • A lábazati hőszigetelés utolsó lépése a vakolás! A vakolat kiválasztása ugyanolyan fontos, mint maga a szigetelés. Ajánljuk a TOSCANA lábazati márványvakolat használatát, amely jól tapadó, két komponensű, páraáteresztő anyag! Természetes márványszínekben kapható és a különböző színű márvány őrlemények keverésével teljesen egyedi lábazati színt is kaphatunk. (pl. fehér és őzszín, vagy zöld és fekete stb.)
keyboard_arrow_up