„Háromféle munka van a világon: Jó, olcsó, gyors. Ezek közül bármelyik kettő szabadon kombinálható!” Bár ez egy nagyon igaz mondás, a magyar fogyasztók többsége még mindig az olcsóság mellett teszi le a voksát. Persze ennek vannak mindenféle szociológiai és gazdasági okai, amit ebben az írásban nem posztunk feszegetni.

A magyar fogyasztó árérzékeny, és ez a tendencia nem igazán változik mostanában. érdemes azonban figyelmesnek lenni, főleg a hőszigetelés esetében.

Az ár-érték arány a fontos!

Az ár-érték arány konkrétan azt jelenti, milyen minőséget kapok a pénzemért valójában. Az olcsó, de kevésbé jó minőségű hőszigetelő rendszerek esetében szó szerint ráfázhatunk. Döntésünk eredményét a legközelebbi fűtésszezon idején számokban is láthatjuk. Jó hőszigeteléssel rezsiköltségeink csökkenthetőek. A szigeteloanyagarak.hu oldal egyik cikke szerint a  homlokzati szigetelés vastagsága Magyarországon átlagosan az egyik legkevesebb 80-90 milliméter. Ehhez képest Szlovákiában 100 – 120 milliméter, a skandináv országokban 200 milliméter felett van. A cikk kiemeli, egy vékony homlokzati hőszigetelés egy átlagos családi házat tekintve akár a fűtési költség kétharmadát és elviheti. A hazai szakemberek nagy része átlagosan 5 centiméteres szigetelőanyag-vastagságot javasol. Szakértők szerint jelenleg az európai országok között ez a legkisebb. Természetesen a szigetelőanyagok vastagsága és típusa nagyban függ a ház jellemzőitől, attól hogy milyen anyagból épült az ingatlan. Hőszigetelés előtt érdemes körbejárni, hogy bizonyos téglákhoz, vályoghoz a szakemberek milyen típusú szigetelőanyagot ajánlanak.

Néhány példa:

  • Vályogházat érdemes páraáteresztő polisztirollal, kőzet- vagy üveggyapottal kívülről szigetelni!
  • B-30-as téglaépület esetében a szakemberek 12 – 15 cm-vastag szigetelést javasolnak, lehetőleg valamilyen grafitadalékos hőszigetelő anyagot.
  • 30-as Ytong: Az ebből készült falak eleve nagyon jó hőszigetelők. A szakemberek szálas, páraáteresztő hőszigetelést javasolnak.
  • Könnyűszerkezetes házak: A szakemberek 10-12 cm-es vastagságot javasolnak. Itt kiemelt figyelmet kell fordítani a falak hőátbocsátási képességére.

Szakemberek szerint a hibásan hőszigetelt házak képesek 4-szer is több energiát felhasználni.  Ez a tény igen riasztó annak tekintetében, hogy Magyarországon kiemelkedően drágának számít a gáz.

A hőszigetelésbe történő befektetések nagy része pár éven belül megtérül, nem is beszélve néhány járulékos haszonról, mint a kényelmesebb lakás, az egészségesebb hőmérséklet. Tény, hogy egy átlagos méretű családi ház szakszerű szigetelése közel egymillió forintba is kerülhet, de ha már elhatároztuk magunkat a befektetés mellett, érdemes a lehető legjobb megoldást választanunk, nem spórolnunk az anyaggal, ragasztóval stb. A megfelelően szigetelés nem csak a rezsiköltségeinket csökkentheti, de kiküszöbölhetünk olyan problémákat is vele, mint a salétromosodás vagy a penészesedés.

Tipp:

2014-től magánszemélyek, háztartások újra részt vehetnek olyan pályázatokban, amelyek az ingatlanok energiatakarékossági beruházásait támogatják. Ezek a pályázatok beadhatóak födémek, homlokzatok hőszigetelésére is! Érdemes nyomon követni a pályázatfigyelő oldalakat, és pályázni támogatásra!

keyboard_arrow_up