Ma már sokan házilag oldják meg a szigetelést, hogy pénzt spórolhassanak. Aki érzi magában a bátorságot és az ügyességet, és nem mellesleg rendelkezik némi elméleti és gyakorlati szakértelemmel, biztosan nem bízza másra a munkát.

A polisztirol a legelterjedtebb szigetelőanyag hazánkban. Az ára is sokkal kedvezőbb az egyéb szigetelőanyagokénál, a leggyakoribb építőanyagokkal kompatibilis és használata sem túl körülményes. A szigetelés valóban nagy munka, sok mindenre oda kell figyelni ahhoz, hogy valóban hatásos is legyen.

A legfontosabbak:

 • A homlokzatot és a lábazatot együtt kell szigetelni, különben 100 százalék az esélyünk rá, hogy hőhíd alakul ki a lakásban. Ennek egyenes következménye lesz a penészesedés.
 • A lábazathoz és a homlokzathoz más szigetelőanyagot használjunk! (A lábazathoz vízálló szigetelés ajánlott)
 • A fal egyenetlensége nem lehet több 5 – 7 milliméternél, egyébként a lapok nem ragadnak megfelelőképpen a falhoz, leválnak, felpúposodnak.
 • Lehetőleg ne legyen vizes a fal, amikor szigetelünk. Ha szükséges, először a vízszigetelésre fordítsunk hangsúlyt, majd utána következhet a hőszigetelés.
 • Festetlen falra szigeteljünk!
 • Portalanítsuk a falat és távolítsuk el a málló részeket szigetelés előtt. 

Polisztirol szigetelés rétegrendje:

 1. Tégla, beton, maga az építőanyag 
 2. A hőszigetelő rendszer
 3. Dübelezés
 4. Üvegszövet felragasztása (ragasztóba ágyazott üvegszövet)
 5. Vékonyvakolat 

A polisztirollapokat felrakhatjuk:

 • betonfalakra
 • tömör, üreges téglára
 • festékmentes vakolatra is 

Polisztirol felragasztása

A ragasztót a használati utasítás szerint hígítjuk és elkeverjük betonkeverőben vagy keverőfejes fúróval. A ragasztót felvisszük a polisztirol lapokra. Ajánljuk a Projekt Thermo polisztirollap ragasztó és simítótapasz használatát. Kiváló ragasztóképességű, rugalmas ragasztóanyag. A szélén csíkokat húzunk, a közepén néhány (minimum 6) pontot helyezünk el. A lapokat vízszintesen, téglalap-szerűen és kötésben (főleg a széleknél) kell felragasztani. Amennyiben szükségesnek látjuk, egy nap száradás után, a lemezeket síkba kell csiszolni, majd dübelezni, azaz rögzíteni a polisztirol lapokat a sarkaiknál. A dübelezéshez 10 mm-es fúrót érdemes használni. Utolsó lépésként következhet az üvegszövet felrakása. A ragasztót körülbelül 2 mm vastagságban felkenjük a felületre, és ebbe ágyazzuk be (függőleges csíkokban) az üvegszövetet. Üvegszövet esetében minimum 10 cm átfedést kell meghagyni. Miután a ragasztó megszáradt, következhet az alapozás és a vakolat felhordása.

keyboard_arrow_up