Zuhanytálca és zuhanykabin helyett épített zuhany is kialakítható a fürdőszobában. Az épített zuhanynál nem csak a víz elvezetésére, de a vízszigetelésre is nagy gondot kell fordítani.

A ház legnagyobb ellensége a víz, amely megtalálja a legkisebb repedést is és évek kitartó munkájával rengeteg kárt okoz. Eláztatja a falakat, tönkre teszi a házat.

A legtöbb esetben kontrolláljuk a víz útját, csövekben és irányítottan fut végig. Egyetlen helyzetben, az épített zuhanyban „engedjük a földre”. Bár a csempe vízszigetelő, épített zuhanynál a csempe alatt is vízszigeteléssel kell ellátni a falat, padlót.

Épített zuhanyzóban kétféle vízzel kell számolni. Az egyik a fröccsenő víz, amely elsősorban az oldalfalakat éri, lefelé csorog és a legkevesebb gondot okozza. A csempe alá szakszerűen felvitt folyékony fólia megfelelő védelmet nyújt ellene. A zuhany padlóját vagy a zuhanyban kiépített párkányokat azonban hatékonyabb vízszigeteléssel kell ellátni, mert nagyobb mennyiségű víz és a víznyomás ellen is védekezni kell.

A padlóra és a falak lábára, ahol naponta rengeteg víz folyik, sőt, meg is áll vagy összefolyik, érdemes a Barra 2000 vízzáró habarcsot két rétegben felhordani. A vízzáró habarcsot előnedvesített, tapadóhíddal kezelt felületre lehet felvinni. Egyszerre csak kisebb mennyiséget célszerű bekeverni, mert a vízzel elkevert habarcsot először 10-15 percig pihentetni kell, majd fél órán belül fel kell hordani. A megkötött habarcsot nem lehet ismét felhígítani.

A vízzáró habarcs egyenletes felületet képez, ám az épület apróbb mozgásai során megszakadhat, és ez nagymértékben rontaná a vízszigetelés minőségét. Éppen ezért a sarkokat Soriflex sarokerősítő - tömítő szalaggal kell megerősíteni. A szalag rugalmassága követi az apróbb változásokat és a vízzáró habarccsal erős és megbízható vízszigetelést hoz létre.

A vízszigetelés burkolható, csempézhető. Mechanikai behatások sérthetik a vízzáró hatást, ezért ha csempét kell levésni, akkor a szigetelést is érdemes javítani, sértetlenségét ellenőrizni.

 

keyboard_arrow_up