Három héttel a festés után észleljük, hogy a festék repedezik, pereg a falról? Tényleg nem jó érzés, valljuk be! Nem biztos, hogy mi rontottuk el a munkát, de az biztos, hogy valamire nem figyeltünk oda kellőképpen. A festék lepergésének számtalan oka lehet.

A leggyakoribb ok a vizes, nem megfelelően szellőző fal!

Sokan azt gondolják, hogy ha a fal nem penészedik, akkor nem is vizes. Sajnos ez nem így van. A vizesedésnek nem mindig egyenes következménye a penészedés. Bár előbb-utóbb jelentkezni fog. A festék lepergése jelezheti azt, hogy a fal vizes.  Ez elég nagy problémát jelent, ugyanis ha valóban ez a helyzet, nem lesz elég újravakolni és újrafesteni a falat, vízszigetelésre is szükség lesz. Nagy a gyanúja, hogy kívülről érkező vizesedés okozta probléma van, ha a festék lepergése a padlóhoz vagy a nyílászárókhoz közel jelentkezik, esetleg salétromosodik. Ha ehhez még egy furcsa, kellemetlen, kissé dohos szag is társul, biztos, hogy vízszigetelésre lesz szükség! Ez a probléma gyakran jelentkezik régebbi típusú, műemlék-jellegű téglaházak esetében. A problémát minden esetben kívülről kell megoldani a falszerkezetbe juttatott vízszigetelő anyagokkal vagy vízzáró vakolat felhordásával. Fontos, hogy az ilyen falakra kizárólag nagy páraáteresztő-képességű festékeket szabad felvinni.

A hőhidak is hasonló „tüneteket” okozhatnak. Ebben az esetben a festék lepergését nem a kívülről érkező vizesedés okozza, hanem a hőhíd, ami nem megfelelő szellőztetéssel párosul a lakásban. Onnan észrevehető ez a probléma, hogy a falak bizonyos területeken elkezdenek „gyöngyözni”, vizesedni és elég nagy a hőmérséklet-különbség egyes falrészek között. Ez olykor tapintással is érzékelhető. A végleges megoldás ebben az esetben az alapos hőszigetelés lesz, és szintén ajánlott páraáteresztő festékek használata.

Van, hogy nem is olyan nagy a baj

Előfordulhat, hogy nem olyan nagy a baj, csak egy kicsit jobban kellett volna figyelnünk a festésnél. A festék lepereghet a falról akkor is, ha túl sok réteget vittünk fel, túl vastagon. Ez a probléma sajnos előfordul a nem megfelelő minőségű, rosszul fedő festékek esetében.

Ugyanezzel a problémával találhatjuk szembe magunkat, ha a fal nem volt megfelelően előkészítve a festés előtt. Ez adódhat abból, hogy:

  • Poros falra vittük fel a festéket
  • Nem javítottuk ki a fal hibáit megfelelően
  • Nem használtunk mélyalapozót

A mélyalapozó mostanában lett „hóbort”, de az biztos, hogy egy jó minőségű mélyalapozó hosszú időre megkímél minket a festék lepergésének problémájától. Használjuk bátran! Nem luxus!