Mennyi vakolatra lesz szükségünk a munkához? Az építkezők, lakásfelújítók korántsem mellékes kérdése ez, hiszen nem szeretnénk rohangálni a munka kellős közepén a szakboltokba, és az sem túl szívderítő, amikor ránk marad egy nagy adag áru.

Érdemes anyagvásárlás előtt egy kis kalkulációt végezni.  Persze ez sem jelent 100 százalékos biztonságot a vakolatok esetében, hiszen nem mindegy, hogy milyen vastagságban kerül fel a vakolat a falra. Szakemberek külső vakolatot 20 milliméter, belső vakolatot pedig 10 milliméter vastagságban ajánlják a vakolatok felvitelét. Minden terméken feltüntetik az anyag kiadósságát mind külső (20mm), mind belső (10 mm), mind finomvakoláshoz. Ezt általában kilogramm/négyzetméter értékben adják meg. Ezekkel az értékekkel kell számolnunk. Innentől már csak a területszámítás képletét kell elővennünk.

Lássunk egy számítást:

Általánosságban 10-12 kg/négyzetméter a kiadóssága a belső, nem gépi vakolatoknak 10 milliméter vastagságban kenve. Számoljunk most 10 kg/négyzetméterrel! A területszámításhoz a fal magasságát meg kell szoroznunk a fal hosszával. Ekkor kapjuk meg annak területét. Ugyanezt a műveletet meg kell ismételnünk az összes többi falnál, és a plafonnál is, majd a kapott értékeket összeadni. Ahhoz, hogy minél pontosabb adatot kapjunk, a teljes értékből ki kell vonni az ablakok, ajtók (ugyanilyen eljárással kiszámolt) területét. Ekkor pontosan megkapjuk, mennyi négyzetméternyi területet kell bevakolnunk. Ezután már a kiadósság alapján könnyen elvégezhető a számítás. (Ha egy négyzetméterhez 10 kg kell, akkor X négyzetméterhez 10 szorozva X-el.) Ugyanezt a számítást elvégezhetjük simítóvakolattal is.