A tetőgerenda nem csak a tető alapja, de a biztonságunk alapja is. Érdemes kiemelten odafigyelni rá, még problémamentesség esetén is néha átvizsgálni, átvizsgáltatni. A tetőgerenda penészesedése és gombásodása ugyanis komoly problémákhoz vezet, gyakorlatilag az egész tetőszerkezet, és ezzel az egész épület sorsát megpecsételheti az elhanyagolt tetőgerenda. Nézzük most sorra a leggyakoribb problémákat és azok esetleges megoldásait!

A penészedés, gombásodás a legjellemzőbb a tetőgerendák esetében. Ha a tetőgerendán penészedéssel vagy gombásodással találkozunk, biztos, hogy a szellőzéssel van a probléma. Hiába próbálkozunk tehát favédőszerekkel, ideig-óráig tarthat csak. A penész vagy gomba újra meg fog jelenni, mivel elégtelen a szellőzés. A gombásodás megjelenése esetén legelső lépésben beszéljük át szakemberrel, hogy hol lehetne javítani a szellőztetésen, milyen lépésekre van szükség ehhez. Lehet, hogy a tetőcserepekkel van a gond. Előfordulhat, hogy beáznak, hajszál-repedések vannak rajtuk, vagy a kialakítás nem megfelelő és beszorul a pára. A megfelelően szellőző tetőgerendával nem kellene, hogy nagyobb baj legyen – véli a szakember, aki elmesélte, sajnos találkozott már olyannal, hogy a gomba úgy ellepte a gerendaszerkezetet egy épületen, hogy csak súlyos anyagi és környezeti terhelés mellett, gázmester segítségével tudták megoldani a problémát. Semmi esetre se várjuk meg, még házunk helyzete idáig fajul!

A szakember szerint, ha a szellőzés rendben van és a még ép gerenda át van kenve TETOL FB-vel, akkor nem fog penészedni soha.

Mit tegyünk, ha megjelennek a penészfoltok, gombák a tetőgerendán?

  • Ne kezdjük el „csiszolni” a gombát a fáról, mert azzal lehet, hogy eltűnik ugyan, de a spóráit szanaszét szórjuk a levegőben, ezzel lehetőséget adva neki a továbbterjedésre.
  • Ebben az esetben kérjünk segítséget favédelmi szakemberektől, akik szakszerű tanácsot adnak a helyzet súlyosságát is figyelembe véve. Ha már megjelent a gomba, valószínűleg nem tudjuk megúszni szakember nélkül a helyzetet. 
    Éppen ezért érdemes tehát előre gondolkodni, megfelelő megelőző védelmet (TETOL FB), szellőzést és nedvességmentes környezetet teremteni a tetőgerendáknak. 

Tipp: 
A tetőgerenda védelmét elsősorban a megfelelő szellőztetéssel és a hibátlan tetőszerkezettel tudjuk biztosítani. Időközönként ellenőrizzük a gerendákat!