Ahogy már előző cikkünkben is jeleztük, a tetőgerendák a hibás tetőszerkezet és a rossz szigetelés miatt penészedhetnek. A pára nem tud eltávozni és lecsapódása esetén a fa anyagában is megindul a penészedés folyamata. A penész csak úgy magától nem jelenik meg. Ahol penész van, ott víznek, párának is lennie kell.

Egy megfelelő szakértelemmel elkészített tetőszerkezet esetében igen kicsi a valószínűsége, hogy a gerendák penészedni fognak, de ha mégis megjelenik a penész, az első és legfontosabb lépés mindig a megfelelő szellőzés biztosítása. Enélkül hiába teszünk bármit, idővel a gerenda ugyanolyan penészes lesz ismét. Ehhez szakember segítségét érdemes kérnünk, hogy felmérje, milyen munkálatokra van szükség a megfelelő szellőztetés biztosításához. 
Sokan ott rontják el a dolgot, hogy találkoznak a penésszel, azonnal valamilyen penészgátlóval lekezelik a fafelületet, aztán esetleg befestik, és azt hiszik, ezzel meg van oldva a probléma. Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Nem megfelelő odafigyeléssel a gerendát teljesen „megeheti” a penész, ami súlyos és sajnos életveszélyes helyzeteket is eredményezhet.

A tetőgerenda penészedését akkor lehet megállítani, ha a fát hagyjuk teljesen kiszáradni. Amennyiben a gerendán még vannak penészfoltok, ez azt jelenti, hogy még nem száradt ki teljesen. Ha nem hagyunk elég időt ennek, sajnos újból meg fog ismétlődni a probléma. Amíg nem száraz a felület nem szabad festéket felvinni rá. Az időjárás ellenünk lehet, mert esős időben nem tud megfelelően kiszáradni a tetőgerenda. Ilyenkor érdemes penészeltávolító szerrel átkenni, hogy legalább a meglévő penész ne terjedjen tovább, és várni a jó időt. Semmilyen más munka nem ajánlott a teljes kiszáradásig. A nedves fa befestésével csak többet ártanánk, mint használnánk. Egyrészt a kiszáradás folyamatát nehezítenénk vele, másrészt megvan minden esélyünk rá, hogy tovább penészedik a fa.
Miután a fa teljesen száraz, érdemes lekezelni penészgátló favédőszerrel. Ehhez ajánljuk a Tetol FB favédőszert,amely megfelelő prevenciós lehetőség a tetőgerenda védelmére. A Tetol FB hatékonyan védi a fát a penészesedéstől és a rovarosodástól, és még égéskésleltető hatású is.

Tipp:
Amennyiben repedéseket, hibákat találunk a gerendán a legjobb megoldás, ha a gerenda anyagával megegyező faanyagot ragasztunk a gerendához, majd a ragasztó száradása után síkba csiszoljuk. Ezzel a megoldással kevésbé sérül a gerenda szerkezete.