Értékesítési központ

Nyitva: H-P 7:00-15:30
Budapest 1097 Tagló utca 11-13.
+36 (1) 215-7370

Magyar gyártó

Fenyő és lombos faanyagok tűz- gomba- és rovarkárosítással szembeni megelőző és részleges megszüntető védelmére szolgáló készítmény.

Tulajdonságok

  • beltéri
  • ecsetelhető vagy hengerelhető
  • géppel-felhordható
  • gomba- és rovar ellen
  • kézzel felhordható
  • lég- és páraáteresztő
  • vízzel hígítandó

Hol kapható?

Az Önhöz legközelebbi forgalmazó kereséséhez adja meg a címét, vagy egy település nevét!

Keresés

Információk

Általános leírás

Fenyő és lombos faanyagok tűz- gomba- és rovarkárosítással szembeni megelőző és részleges megszüntető védelmére szolgáló készítmény. A faanyagvédőszer ammónium- és bórvegyületeket tartalmazó, vízben oldható sókeverék. Hő hatására víz és a lángot fojtó ammóniagáz keletkezik, valamint a felület izzik, ill. szenesedik, lánggal nem ég.

Felhasználási terület

Beltéri, max. 75%-os relatív páratartalmú, a csapadék közvetlen hatásaitól védett épületszerkezetek (tetőszerkezetek, párnafák, fa nyílászáró szerkezetek, fa födémek, egyéb építési faanyagok) égés-késleltetésére, gomba és rovarkárosítók által veszélyeztetett faanyagok megelőző védelmére alkalmas. A készítményt olyan helyre célszerű felhasználni, ahol a faanyag védelme mellett a beépített faanyagok nehezen éghetővé tétele a cél, ill. ha az előbbi követelményt építési vagy tűzvédelmi hatóság kötelező (vagy ajánlott) jelleggel előírja.

Nem alkalmazható

Kültéri faanyagok szabadtéri helyszíni kezelése céljából, vagy időjárás viszontagságainak kitett faanyagok esetében, továbbá játékok, méhkasok, hajtató- és üvegházak faszerkezeteinek, valamint élelmiszerekkel, takarmánnyal közvetlenül érintkező faanyagok védőkezeléséhez. (pl. gyümölcsös ládák).

Védőhatás

Célszerű a kezelést 5-10 évenként ellenőrizni és szükség esetén megismételni. A már kezelt faanyag újbóli felülvizsgálata különösen akkor indokolt, ha a környezet páradús, mert a lecsapódó nedvesség miatt a védőszer veszíthet hatásosságából. A rovarok elleni védelmet bór hatóanyagok biztosítják, de mivel ezek kizárólag gyomorméregként hatnak a rovarra, a faanyag felületi védelme nem biztosítja a teljes faanyag rovarmentesítését. Faanyagvédelmi szempontból jelentős a gombaölő hatása is. Szakszerű és az előírás szerinti védőszer felvitele esetén a kezelt faanyag az érvényben lévő előírásokban foglaltak szerint nehezen éghetőnek (B1) minősül. A kezelt anyag égése során nem keletkeznek fojtó, erősen mérgező gázok (pl. klór, sósav).

Biocid hatóanyagok:

  • bórsav (EINECS-szám: 233-139-2) < 20 tömeg %
  • dinátrium-tetraborát-dekahidrát (EINECS-szám:215-540-4)  < 10 tömeg %
  • kálium-(E,E)-hexa-2,4-dienoát (EINECS-szám: 246-376-1) < 1,0 tömeg %

Letölthető dokumentumok

Felhasználási útmutató

Az oldat elkészítése

A mázolással történő felületkezeléshez 30%-os oldatot kell készíteni (7 liter víz + 3 kg sókeverék). Az oldódást +5 °C felett keveréssel, meleg víz (víz hőmérséklete max. 40 °C lehet) felhasználásával lehet elősegíteni. +5°C alatt nem alkalmazható. Csak üledékmentes oldattal végezhető a kezelés.

A kezelendő anyag előkészítése

A kezelendő faanyagnak lemosottnak, száraznak, kéregháncs- és mindenféle szennyeződéstől (por, zsír stb.) mentesnek kell lennie. Az anyag nem tartalmazhat aktív gomba- és rovarfertôzött részt, ill. az ilyen faanyagot elôtte megszüntetô hatású faanyagvédôszerrel kezelni kell. A már korábban festett, ép felületeket a kezelés előtt csiszolással és portalanítással kell előkészíteni. A kezelendő faanyag nedvességtartalma ne haladja meg a 15%-ot. A kezelés után a faanyag ne repedjen meg; ha a magasabb nedvességtartalom miatt mégis megrepedne, a repedéseket ismét kezelni kell. A jobb védőhatás érdekében célszerű alkatrészben elvégezni a kezelést, mert így a csapok – furatok védelme is megtörténik.

Kezelés

A fenti összetétel szerint elkészített oldattal, égéskésleltetésre történô felhasználás esetén, többször alaposan be kell mázolni a faanyagot.

Az egyes rétegek között min.4 óra száradási időt kell hagyni. A termék felhordható áztatással és szórással is. Ajánlott felhordási hőmérséklet: +5°C - +25°C között. A kezelés tűzvédelmi szempontból akkor lesz hatásos, ha a felületre jutó védőszer (sókeverék) mennyisége legalább 380 g/m2, azaz kb. 30 %-os oldatból kb. 1,20 l/m2

Ha csak gomba- és rovarelleni megelőző védelmet várunk el a kezeléstől, akkor 50g sókeverék/m2 mennyiségű védőszer (30 %-os oldatból 0,16 l/m2 felhordása szükséges. Ez a mennyiség mázolással 1 rétegben felhordható.

A már kezelt faanyag csiszolása, gyalulása esetén a kezelést a fentiekben részletezettek szerint meg kell ismételni. A használat után a szerszámok, munkaeszközök, ruházat vízzel tisztíthatók.

Kezelés utáni tárolás

A frissen kezelt faárut a kezelést követően szilárd, folyadékot át nem eresztő aljzatú fedett helyen kell tárolni a talajba vagy vízbe irányuló közvetlen veszteségek elkerülése érdekében. A kiszivárgott szerfelesleget újrahasználás vagy ártalmatlanítás céljából össze kell gyűjteni. A kezelés után legalább két hétig jól szellőző helyen, csapadéktól védetten kell tárolni a kezelt faanyagot, amíg az teljesen ki nem szárad. Beépített szerkezetek védelme esetén három nap múlva szabad csak a faanyagot másik építőanyaggal befedni. Célszerű a faanyagot a kezelés előtt készre munkálni. Ha mégis szükséges szereléskor a megmunkálás, akkor a későbbi vágásfelületeket, furatokat az oldattal újra kell kezelni. A védőkezelt faanyag csiszolása, gyalulása kerülendő, mert a hulladék is hatóanyagot tartalmaz, s ennek szakszerű elkülönítéséről és megsemmisítéséről gondoskodni kell.

Műszaki paraméterek

Jellemző tulajdonságok

Halmazállapot: szilárd, kristályos sókeverék
Szín: színezéktől függő (sárga, zöld,színtelen)
Szag: felhasználáskor enyhén ammónia szagú
Fémkorróziós hatás: az oldat a védelem nélküli fémek felületét kismértékben korrodálhatja.
Kezelt anyag színe: színezéktől függ, nagyobb vastagságban selyemfényű színárnyalatot kap az anyag
A kezelés módja: mázolás, áztatás, szórás
A védőszerrel kezelt faanyag tűzvédelmi osztályba sorolása: C-s2,d0.

Kapcsolódó termékek