Értékesítési központ

Nyitva: H-P 7:00-15:30
Budapest 1097 Tagló utca 11-13.
+36 (1) 215-7370

Magyar gyártó

A Diszlazur® favédő és díszítő bevonórendszer korszerű, vizes diszperziós alapú rendszer. A bevonatrendszerrel megelőzhető a farontó gombák kártétele és biztosítható az időjárás elleni tartós védelem.

Tulajdonságok

 • beltéri
 • ecsetelhető vagy hengerelhető
 • géppel-felhordható
 • gomba- és rovar ellen
 • gyorsan kész
 • kézzel felhordható
 • kültéri
 • lég- és páraáteresztő

Hol kapható?

Az Önhöz legközelebbi forgalmazó kereséséhez adja meg a címét, vagy egy település nevét!

Keresés

Információk

Általános tulajdonságok

A Diszlazur® favédő és díszítő bevonórendszer korszerű, vizes diszperziós alapú rendszer. A bevonatrendszerrel megelőzhető a farontó gombák kártétele és biztosítható az időjárás elleni tartós védelem. A kialakított bevonat nem takarja el a fa természetes erezetét. Víztaszító, így a bevonatról a csapó eső lepereg. Jó blokkállósága következtében több rétegű felhordás esetén, szoros illesztésnél sem tapad.
Több mint 10 év felhasználási tapasztalat alapján, a szakszerűen kivitelezett bevonatra - egyedülálló módon - 10 év garanciát vállalunk.

Felépítés

A bevonatrendszer az alábbi termékekből épül fel.

Diszlazur+® alapozó

A rendszerben a favédőszer funkciót látja el. Finom részecskeméretű vizes diszperziós poliakrilát kötőanyagot és a farontó gombákkal szemben hatékony fungicid, valamint a farontó rovarok megtelepedését gátló inszekticid szereket tartalmaz. A kis részecskeméretű kötőanyag lehetővé teszi a faanyag kellő mélységig történő impregnáló alapozását, ill. biztosítja a bevonóréteg jó fogadását.

Diszlazur® bevonó

Vizes diszperziós poliakrilát kötőanyagot, valamint megfelelő színtartósságot biztosító speciális fény- és öregedésálló lazúrpigmenteket tartalmaz. Esztétikus, selyemfényű bevonatot ad, fokozza a favédőszer hatásosságát és védi a faanyagot az időjárás hatásaival szemben.

Színválaszték

aranysárga, tölgy, teak, dió, olajkőris, paliszander, fenyőzöld, ébenfekete, mandula/cseresznye, mahagóni, gesztenye, kukoricasárga, meggybordó, fehér, színtelen, mohazöld, kék

Letölthető dokumentumok:

Felhasználási útmutató

Alkalmazási terület, tervezési szempontok

Kültéri fafelületek (pl. faházak, korlátok, kerítések stb.) és belső térben lévő faburkolatok (pl. lambériák, nyílászárók, mennyezetek stb.) védelmére és lazúr-hatású díszítő bevonatának kialakítására alkalmas. Vízzel vagy talajjal, ill. talajvízzel tartósan érintkező felületekre nem javasoljuk. A Diszlazur® alapozó a fafelületen nem képez réteget, beszívódik, a fát impregnálja. A Diszlazur® bevonó kétrétegben, összesen 120-170 ml/m2 mennyiségben felhordva a fafelületen kb. 70-80 μm vastag réteget képez. Az alkalmazott kötőanyag és pigment ebben a rétegvastagságban már biztosítja az időjárásállóságot, valamint a lazúr jellegű díszítő hatást.

Ajánlott rétegrend a különböző klímaterületekre:

 1. Kültéren:
  1 réteg Diszlazur® alapozó legalább 100 ml/m2 mennyiségben
  2 réteg Diszlazur® bevonó, legalább 150 ml/m2 összmennyiségben.
 2. Beltérben:
  Az épületen belül, 75% relatív légnedvesség alatti, száraz légtérben a fafelület speciális védelmet a farontó gombák ellen nem igényel, így a fungicid tartalmú alapozószer alkalmazása nem követelmény. A díszítő hatást biztosítja: 2 réteg Diszlazur® bevonó, legalább 150 ml/m2 összmenynyiségben.
 3. Speciális igénybevételnél:
  Olyan esetekben, ahol gyakori igénybevételként jelentkezik a 75% feletti relatív légnedvesség, ill. különösen agresszív klíma esetében a következő rétegrend ajánlott:
  2 réteg Diszlazur® alapozó, legalább 200ml/m2 összmennyiségben, a beépítendő faburkolat teljes felületén (külső, belső felület, valamint oldalél részen)
  2 réteg Diszlazur® bevonó, legalább 150 ml/m2 összmennyiségben.
 4. Régi tönkrement, különböző típusú (pl. oldószeresműgyanta kötőanyagú), lazúr jellegű favédő kezelések, bevonatok felújítására:
  amennyiben a régi bevonat a felülethez nem köt szilárdan, laza, tönkrement, úgy kaparással, csiszolással el kell távolítani, majd a Diszlazurt az igénybevételi körülményeknek megfelelően, a fent leírt módon alkalmazzuk. Ha a régi bevonat még a teljes felületen sima, szilárdan kötött, csak "megkopott", színét vesztett, a felület tisztítása (portalanítás, vagy tapadó szennyezésesetén alapos mosás, szárítás) után Diszlazur® bevonóval közvetlenül átvonható. Ilyen esetben a színt a régi bevonat színe befolyásolja, a színválasztást korlátozza (célszerű a meglévőnél sötétebb színt választani).

Felhasználási utasítás

Felület előkészítés:
A Diszlazur® rendszer felhordása előtt a fafelület előkészítése (gyalulás, csiszolás, gyanta kifolyás eltávolítása, stb.) a bevonat tartósságát és esztétikai megjelenését nagymértékben befolyásolja. A felületen lévő un. tapadó szennyeződéseket (pl. por, korom, zsír, olaj) el kell távolítani. Az eltávolításra csiszolás, kaparás és pormentesítés, ill. igény szerint oldószeres zsírtalanítás alkalmazható. Régi, elöregedett, különböző típusú, lazúr jellegű favédő kezelések, ill. bevonatok a Diszlazur® bevonatrendszerrel felújíthatók. A jól tapadó, sima felületű régi bevonatokat csak a fentiek szerint kell előkészíteni. A laza, tönkrement régi lazúrbevonatot el kell távolítani. Az eltávolításra erősszálú kefe (drót, gyökér) vagy csiszolóvászonnal történő csiszolás a legmegfelelőbb, de szálirányú kaparással, fémkaparó lappal is elvégezhető. Utána a felületet pormentesíteni kell sűrített levegővel, vagy porolóecsettel. Tanácsos a munka megkezdése előtt az előzetesen előkészített felületen a rendszer anyagaival próbafelhordást végezni, így az adott felületre vonatkozó anyagfelhasználás, a bevonat megjelenése, színhatása stb. ellenőrizhető.

Diszlazur® alapozó felhordása:
A fafelület gombakártevők elleni (megelőző) védelmét, valamint a fe lület egyenletes szívóképességét biztosítja az impregnáló alapozó. A Diszlazur® alapozót használat előtt keveréssel homogenizáljuk. Az alapozó felhasználásra kész állapotban kerül forgalomba, hígítást nem igényel. Az anyag felhordása a célnak megfelelő méretű lapos ecsettel történik, lehetőleg a fa szálirányában. A száradási idő a fa minőségétől, a munkalégtér hőmérsékletétől és páratartalmától függ. Átlagos esetben, 20°C léghőmérsékleten kb. 1óra után festhető át az alapozott felület.

Diszlazur® bevonó felhordása:
Az alapozó réteg (rétegek) száradása után következik a Diszlazur® bevonó rétegek felhordása ugyancsak az igényeknek megfelelő méretű, finom szűrő lapos ecsettel vagy tűnemezelt habszivacssal (pl. EURO2000). Felhordás előtt a Diszlazur® bevonóanyagot alapos felkeveréssel homogenizálni kell. Igény szerint a különböző Diszlazur® színek egymással korlátlan arányban keverhetők, így a meglévő színválaszték tetszőlegesen bővíthető. Ilyen esetben különösen indokolt próbafelhordást végezni, valamint javasoljuk a szükséges anyagmennyiséget egy adagban megkeverni a teljesen azonos színárnyalat biztosítása céljából. Az anyagot a fafelületre egyenletes rétegvastagságban kell felhordani és még nedves állapotban (filmképzés előtt!) kinyomott ecsettel vagy habszivaccsal a fa szálirányában kihúzni, ill. eloszlatni. Ezzel az utólagos áthúzással kétrétegű Diszlazur® bevonó esetében is biztosítható a fa természetes rajzolata. Az egyes rétegek között 1-3 óra száradási időt kell biztosítani. A Diszlazur® bevonó szintén felhordásra kész állapotban kerül forgalomba. Hígítani nem szükséges,és nem is javasolt. A munkaeszközök tisztítása úgy az alapozónál, mint a bevonónál filmképzés előtt vízzel, száradás, filmképzés után csak oldószerrel (pl. aceton) történhet. Amennyiben néhány órán belül eső várható, Diszlazurral kültérben ne dolgozzunk! Téli időszakban kültérben lehetőleg egyáltalán ne fessünk Diszlazurral, ha ez mégis elkerülhetetlen, erre tartósnak ígérkező, enyhe,szép (derült, + 10°C feletti) időben keríthetünk sort. Meleg nyári időben, napsütötte felületeken végzett munkánál ügyeljünk arra, hogy a tűzőnap által felforrósított felületre ne fessünk, felhordás közben és röviddel azután se érje közvetlen napsugárzás a friss bevonatot.

Műszaki paraméterek

Diszlazur alapozó

Külső megjelenés: jellegzetes szagú, fehér színű, homogén, vizes diszperziós folyadék
Sűrűség 20°C-on: 951-1053 kq/m3
Szárazanyag tartalom 105°C-on: 11-15 tömeg%
Száradási idő (20°C-on): max.1óra
Átfesthetőség 20°C-on: min 1 óra
VOC tartalom (A/h) max: 30 g/liter
Felhasználási hőmérséklet: alsó határ min. +10°C

Diaszlazur bevonó

Külső megjelenés: könnyen homogenizálható, vizes diszperziós festék
Sűrűség 20°C-on: 1011-1119 kg/m3
Szárazanyag tartalom 105°C-on: 30,0-35,0 tömeg%
Átfesthetőség ( 20°C-on) önmagával: kb. 2óra után
VOC tartalom (A/e) max: 130 g/liter
Felhasználási hőmérséklet: alsó határ min. +10°C

Kapcsolódó termékek